Recepty > polévky > zeleninová kmínová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1,5 litru vývaru - nebo voda a masox (bujón), 100g kořenové zeleniny (směs mrkev+celer+petržel), 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce másla nebo sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kmínu, vegeta, sůl, pažitka
Recept na přípravu:
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme si zlatavou jíšku. Postupně za stálého míchání nebo šlehání metličkou přiléváme vývar a důkladně rozšleháme. Přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, nadrobno pokrájenou cibuli, sůl, vegetu, kmín a vaříme za občasného promíchání, až je zelenina měkká.
V hrnečku si rozšleháme vejce, které pomalu přiléváme za stálého míchání do polévky, necháme srazit, polévku dochutíme, odstavíme a nakonec ozdobíme nasekanou pažitkou.
Další recepty:
Zimní minestrone ke které podáváme krutonky nebo pečivo.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Zeleninová polévka s krupičkou je ozdobená pokrájenou petrželkou.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Bramborový guláš s klobásou a paprikou.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Kmínová polévka s noky do které přidáme čerstvé máslo.
Cibulačka se sýrem a petrželkou.
Lívance s ovesnými vločkami podáváme posypané skořicí.
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Rychlá zeleninová polévka
Zeleninová kmínová polévka má své chuťové kouzlo.