Recepty > zelí > slovenské strapačky
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Potřebné suroviny:
1 kg libovějšího bůčku, čtvrtku sádla z kostky, 1 cibule, sůl, pepř, sladká paprika, 500 g kyselého zelí, 1 kg brambor, 500 g polohrubé mouky
Postup přípravy:
Na mírně rozpálené sádlo (nebo olej) vložíme nadrobno pokrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, přidáme na kostičky nakrájený bůček, osolíme, opepříme a přidáme špetku sladké papriky. Maso promícháme a necháme opražit dokud nepustí šťávu. Když je maso poloměkké, přidáme k němu posekané kyselé zelí i s trochou zelné šťávy. Maso se zelím důkladně promícháme a necháme znovu opražit a dusit. Dle potřeby podléváme trochou teplé vody, maso ani zelí nesmí být potopené ve vodě, musí se dusit ve vlastní šťávě. Směs je hotova tehdy, když je maso i zelí měkké.
Příprava haluškového těsta:
Oloupané brambory nastrouháme do větší mísy, osolíme, přidáváme polohrubou mouku a prohnětením vytvoříme těsto. Protlačením přes děrovací síto vytvoříme halušky (strapačky), které sázíme do vroucí vody a za míchání je vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Propláchnuté a odkapané halušky vložíme do větší mísy, přelijeme maso-zelnou směsí a promícháme, aby se halušky se zelím spojily.
Další recepty:
směs na bramboráky z vepřového masa, pivovarský tokáň, sýrová roláda, lahůdkové závitky se slaninou a sýrem, vepřové plátky zapečené s brambory, džuveč, vepřové kotlety, zaklepané řízky, plněné kuřecí řízky, pikantní vepřové plátky, domácí klobásy, medová marináda, kuřecí plátky s cuketou
Recepty chutnají doma i u přátel.
Yin.cz prináší informace nejen o jídle.