Recepty

Recepty > vietnamské jídlo

Vietnamské jídlo

Vedle nasycení a zahnání hladu představuje pro Vietnamce jídlo především možnost strávit čas společně s rodinou a je hlavním prvkem oslav a svátků.

Obecně lze říci, že vietnamské jídlo je mimořádné zdravé, při jeho přípravě je kladen důraz na konzumaci čerstvých plodin, kterých je celoročně hojnost. Většina bylinek, zeleniny a ovoce je v jídle v syrovém stavu, zachovává si veškeré svoje hodnoty a dodává jídlu jedinečnou chuť. Klasikou je polévka s rýžovými nudlemi Pho připravená na různé způsoby, jarní (osmažené) a letní (pouze zabalené) závitky a spousta dalších dobrot, kterými se vietnamská kuchyně může pochlubit.

Základní surovinou vietnamské kuchyně je rýže. Co vám budu povídat, poslechněte si povídání o rýži, její roli ve vietnamské kuchyni a její přípravě sami: O jasmínové rýži a rýžovém hrnci.

Mezi další důležité suroviny patří rybí a krevetová omáčka, zelenina, koření a bylinky, maso, ryby a mořské plody. Velmi oblíbené je i ovoce, které se konzumuje často nakládané a kandované. Z masa se nejčastěji používá vepřové a kuřecí, méně hovězí a další. Mezi nejdůležitější koření patří citrónová tráva, máta, vietnamská máta (podobné koriandru), koriandr a bazalka.

Jako příloha je k vietnamskému jídlu obvykle podávána rybí omáčka a pálivé papričky.

Vietnamci používají při jídle jídelní hůlky: Jak správně jíst hůlkama.

Na Hogretině blogu je téma jídlo popsáno v článku Střípky z Vietnamu, jídlo. Dnes jsem se rozhodla věnovat velice příjemnému tématu: jídlu. Ve Vietnamu jsem ochutnala spoustu úplně nových věcí...

Recepty
Vietnamské jídlo

Vietnamská komunita je po Slovácích druhá početně nejsilněji zastoupená menšina v naší zemi, součástí její kultury je také vietnamské jídlo.


Tyto stránky používají cookie, jak jsou využívána vaše data.