Recepty

Recepty > polévky > ruský boršč pro dobrý apetit

Ruský boršč pro dobrý apetit recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

500 g hovězího předního s kostí, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 5 lístků bobkového listu, 1 cibule, 150 g kořenové zeleniny ve stejném poměru (2 větší mrkve, kus celeru, petržel), 150 g hlávkového zelí (lze použít i kysané), 1 velký brambor, 2 větší vařené červené řepy, 100 g slaniny, 1 konzerva (400 g) krájených rajčat (lze nahradit kečupem nebo protlakem), 2 lžíce sladké mleté papriky, sůl, pepř, 1 citron (nebo vinný ocet), 1 kysaná smetana

Recept na přípravu:

Přední hovězí maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody (2,5 litru), přidáme koření, osolíme, uvedeme do varu, plamen zmírníme na minimum a necháme pomalu táhnout (mírně pobublávat) přibližně dvě hodiny. Během vaření masa sbíráme z povrchu vzniklou pěnu. Slaninu a zeleninu nakrájíme na kostičky. Slaninu orestujeme, když pustí tuk, přidáme zeleninu, kterou také orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou, mletou papriku a restujeme. Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dosolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávou nebo trochu octa. Boršč podáváme s kysanou smetanou a chlebem.

Další recepty:
Klasický ruský boršč smetanu si každý přidává na talíř sám.
Koprovka pro dobrý apetit kterou zjemníme máslem.
Smažený hermelín se šunkou smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Polévka ze zelených fazolek zahuštěná jíškou.
Zelňačka s fazolemi do níž přilijeme šlehačku.
Fazolačka s klobásou dochucená prolisovaným česnekem a octem.
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Ruský boršč bez masa do kterého vmícháme ocet a cukr.
Gulášová polévka z mletého masa kterou necháme důkladně provařit.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Polévka z tvrdého chleba se již dále nevaří.
Ruský boršč chutná se lžicí zakysané smetany.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Dobrý boršč

Recepty
Motto

Ruský boršč pro dobrý apetit přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.