Recepty > polévky > pórková polévka s noky
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 střední pórky, 1 masový bujón, sůl, mletý pepř, kmín, 50g másla, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1 cibule
Noky: 1 vejce, 10 lžic hrubé mouky, trochu vody podle potřeby
Recept na přípravu:
Pórek pokrájíme na půlkolečka, zalijeme cca 1,5-2 litry vody, přidáme bujón, lžičku kmínu, špetku mletého pepře a dáme vařit.
Mezitím si připravíme cibulovou jíšku: v hrnci rozpustíme máslo, na kterém orestujeme nadrobno pokrájenou cibulku, přisypeme mouku a umícháme zlatavou jíšku. Odstavíme a postupně ředíme studenou vodou a vymícháme řidší kaši, kterou přidáme do vroucí polévky. V misce rozšleháme vejce, přimícháme hladkou mouku a pokud je potřeba, zředíme vodou tak, abychom vymíchali hustší těstíčko. Do vroucí polévky z něj vykrajujeme lžičkou malé nočky a chvilku povaříme. Mezitím polévku podle chuti dosolíme, v hrnečku rozšleháme vejce a za stálého šlehání vejce pomalu vlijeme do polévky, necháme srazit, polévku odstavíme a necháme chvilku proležet.
Vodu přidáváme postupně, podle toho, jak máme polévku rádi hustou.
Další recepty:
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Bramborový guláš s klobásou a paprikou.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Kmínová polévka s noky do které přidáme čerstvé máslo.
Zimní minestrone ke které podáváme krutonky nebo pečivo.
Cibulačka se sýrem a petrželkou.
Lívance s ovesnými vločkami podáváme posypané skořicí.
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Papriková polévka s vejcem pokrájeným na plátky.
Polévkové noky
Pórková polévka s noky má své chuťové kouzlo.