Recepty

Recepty > polévky > polská polévka z kvašené červené řepy

Polská polévka z kvašené červené řepy recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

1,5 litru vody, 1 velká nebo 2 střední červené řepy, 1/2 krajíčku chleba, 200 g hovězího žebra nebo kližky, 150 g prorostlého vepřového masa, sůl, 1 větší cibule, 250 g zeleniny (celer, petržel, kapusta, zelí, cuketa, mrkev), 2 oloupaná a pokrájená rajčata, hrst pokrájených hub nebo 2 lžíce sušených, na jíšku 3 lžíce tuku a 4-5 lžic mouky

Recept na přípravu:

Červenou řepu oloupeme, syrovou nakrájíme na kousky, posolíme, přidáme kousek chleba a zalijeme studenou vodou, aby vše bylo ponořeno. Hrnek zavážeme plátnem a necháme stát na teplém místě několik dní, aby řepa mírně zkvasila. Voda se změní v růžový kvas příjemně nakyslé chuti. Všechnu zele­ninu nakrájíme nadrobno a podusíme na tuku, zalijeme řepným kvasem a vodou dolijeme do 1 a 1/2 litru, přidáme na kostky nakrájené maso a vaříme do měkka. Polévku zahustíme jíškou, podle chuti přisolíme, případně přikyselíme, aby polévka měla sladkokyselou chuť. Na talíři do ní přidáme kyselou smetanu.

Další recepty:
Polévka z droždí s cibulkou.
Nakládaná zelená rajčata s cibulí která sterilujeme 10-12 minut.
Hovězí vývar se zeleninou ve kterém zavaříme kapání, nočky či rýži.
Letní minestrone ozdobíme nastrouhaným parmezánem.
Omáčka z bílého vína a tvarohu který prošleháme.
Červený boršč do kterého přidáme rajčatový protlak.
Tyrolské knedlíčky do polévky zaváříme.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Dršťková polévka z ovesných vloček kterou posypeme nasekanou pažitkou.
Zeleninový boršč podáváme se zakysanou smetanou.
Bramboračka s ovesnými vločkami, rozemnutou majoránkou a pažitkou.
Pyré z červené řepy se hodí ke slaninovým knedlíkům.
Játrová knedlíčková polévka do které přidáme nudle.
Polská omáčka

Recepty
Motto

Polská polévka z kvašené červené řepy přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.