Recepty > polévky > polévka z telecích jater
Suroviny potřebné pro přípravu:
100 g telecích jater, 70 g másla, 130 g kořenové zeleniny, 30 g cibule, 3 kuličky pepře, 1 kulička nového koření, bobkový list, 60 g mouky, 1/8 litru mléka, žloutek, sůl, pepř, jíška
Recept na přípravu:
Opraná telecí játra zbavíme blan a nakrájíme na kousky. V hrnci usmažíme na rozehřátém másle na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Do usmažené zeleniny vložíme játra a necháme je malou chvíli smažit. Poté je zalijeme osolenou vařící vodou a udusíme do měkka (přibližně deset minut). Poté odstraníme z udušených jater koření, umeleme je i se zeleninou a vložíme do polévky, kterou zahustíme jíškou a dobře povaříme. Polévku okořeníme pepřem. Před podáváním si v míse rozmícháme žloutek v mléce, který za stálého míchání postupně zalijeme polévkou (aby se žloutek nesrazil).
Další recepty:
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Chřestový krém krátce povaříme.
Zelňačka z uzených kostí s mlékem.
Celerová polévka s vločkami a kmínem ozdobená na talíři bylinkami.
Česnekový oukrop s chlebem.
Houbovka se smetanou kterou podáváme s pečivem.
Smetanová celerová polévka s kostičkami osmažené housky.
Zelňačka z kysaného zelí se smetanou.
Fazolačka s klobásou a kořenovou zeleninou.
Játrová omáčka z kuřecích jater s česnekem.
Polévka z hovězí oháňky ozdobená petrželkou.
Hovězí vývar z morkových kostí nalijeme do talířů a podáváme.
Česnečka se sýrem z prolisovaného česneku.
Polévka z jater
Polévka z telecích jater přináší na talíře svoji chuť.