Recepty > moučníky a dezerty > na domácí laskonky
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 bílky, 150 g cukru krupice, 50 ml vody, 40 g cukru moučka, 100 g mletých ořechů
Krém: 300 ml mléka, 70 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 150 g změklého másla, 50 g ořechů, r. tresť
Recept na přípravu:
Bílky vyšleháme za postupného přidávání 2 lžiček cukru krupice. Zbylý krupicový cukr svaříme zvlášť s vodou na cukerný rozvar na teplotu 114 °C. Teplotu poznáme díky drátěnému očku - při fouknutí vyletí několik bublinek za sebou. Cukrový rozvar vléváme za stálého a hlavně pomalého šlehání do bílků. Po zalití šlehání ještě zpomalíme a hmotu důkladně došleháme.
Moučkový cukr smícháme s ořechy a jemně promícháme s bílky. Roztíráme přes šablonu na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme pomalu v předehřáté troubě při 170 °C. Během pečení necháme troubu 10 minut zavřenou, poté ji pootevřeme, aby vzniklá pára utekla.
Připravíme si krém: téměř všechno mléko uvedeme s cukrem do varu. Mezitím si ve zbytku mléka rozpustíme pudinkový prášek. Zamícháme, ještě dvě minuty povaříme, poté necháme chladnout. Během chladnutí pudink promícháváme, aby nevznikl škraloup. Po vychladnutí jej vyšleháme se změklým máslem do hladkého krému, do kterého ještě vmícháme nastrouhané ořechy (můžeme je nahradit kokosem nebo kávou) a tresť. Tímto krémem naplníme laskonky.
Další recepty:
Borůvkový koláč s drobenkou pečeme cca 45 minut.
Domácí zmrzlina z kysané smetany a ovoce.
Domácí smetanová zmrzlina zmražená v mrazáku.
Laskonky s krémem uložíme do ledničky.
Banánový chlebíček s čokoládovou polevou.
Jablečná dřeň rozmixovaná ručním mixérem.
Rohlíčky s krémem máčíme v čokoládové polevě.
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou připravenou z mouky, másla a cukru.
Domácí ovocná dřeň kterou nechte zamrazit.
Jahodová zmrzlina do formiček nebo mističek.
Havana dort ozdobíe mletými lískovými ořechy.
Ovocný koláč s tvarohem pečeme asi 30 minut.
Domácí zmrzlina bez přístroje polít čokoládovou polevou.
Recept na pravé laskonky
Recept na domácí laskonky vykouzlí v ústech lahodnou chuť.