Recepty > moučníky a dezerty > lívance ze žitné mouky
Suroviny potřebné pro přípravu:
Množství na 4 porce: 15 g droždí, 1 kapie, 13 g kypřicího prášku do pečiva, 20 g másla, 5 dl kysaného acidofilního mléka, 500 g žitné mouky, 1 salátová okurka, olej, 100 g tatarské omáčky, 200 g rostbíf, špetka soli, 1 vejce
Recept na přípravu:
Máslo vložíme do pánvičky, roztopíme, necháme vychladnout, ale ne ztuhnout. Mouku vsypeme do misky, rozdrobíme do ní droždí, přisypeme kypřící prášek a promícháme. Potom rozklepneme celé vejce, vylijeme připravené roztopené máslo, mléko, sůl, ještě jednou promícháme a těsto odložíme na čtvrthodinu odpočinout.
Olejem zlehka potřeme pánev, rozpálíme ho, lžicí pokládáme těsto do tvaru kolečka a z obou stran dozlatova pečeme lívance, které až do podávání udržujeme teplé.
Upečené lívance poklademe na mělké talíře, na každý lívanec položíme lžíci tatarské omáčky, plátek rostbífu a nahoru položíme nakrájenou kyselou okurku a kapii. Ihned podáváme.
Další recepty:
Extra rychlé lívance ochutíme marmeládou nebo jinou ňaminkou.
Muffiny s kousky čokolády, zda jsou hotové, vyzkoušíme špejlí.
Mrkvové šátečky s povidly sypeme moučkovým cukrem.
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Sýrový závin z listového těsta podáváme ještě teplé k čaji.
Americké lívance polijeme skořicovým sirupem.
Borůvkový koláč bez kynutí upečeme ve vyhřáté troubě.
Mrkvové šátečky pečeme v troubě.
Čína ze sojového masa kterou restujeme, až zelenina změkne.
Rýžový nákyp s jablky vložíme do vyhřáté trouby a upečeme.
Hraběnčiny řezy s marmeládou potřeme sněhem s cukrem.
Lívance bez kynutí potřeme džemem.
Omeleta z ovesných vloček s marmeládou.
Lívance ze sojového mléka
Lívance ze žitné mouky vykouzlí na stole lahodnou chuť.