Recepty > moučníky a dezerty > lívance bez kynutí z podmáslí
Suroviny potřebné pro přípravu:
Těsto: 300 ml podmáslí, 100 g hladká mouka, 2 vajíčka, špetka soli
Na dozdobení lívanců: švestková povidla, tvaroh, mléko (na rozředění tvarohu)
Recept na přípravu:
Nejprve si připravíme větší mísu, do ní rozklepneme obě vejce a prošleháme je. K nim přilijeme trochu podmáslí a trochu mouky se špetkou soli a lehce promícháme. Poté opět přidáme menší množství podmáslí a mouky a znovu promícháme. Tento proces několikrát opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno připravené podmáslí a mouku.
Těsto mícháme dohladka a necháme v chladu chvíli odpočinout. Do těsta nemusíme přidávat ani kypřicí prášek, podmáslí nahrazující mléko nám totiž zaručí tu správnou nadýchanost lívanců. Zároveň svou nakyslostí zaručí lívancům bez kynutí jemnou a netypickou chuť.
Mezitím si připravíme lívanečník nebo menší pánev a rozpálíme ji. Do hrnku si nalijeme slunečnicový olej a mašlovačkou lehce přetřeme rozpálenou pánev. Naběračkou nalijeme trochu lívancového těsta na pánev a rozetřeme do kulatého tvaru (tato starost samozřejmě u lívanečníku odpadá). Lívance obracíme, když začne okraj lehce zlátnout. Pokud se nám při obracení těsto příliš trhá, přisypeme do mísy ještě trochu mouky a zapracujeme.
Lehce dozlatova upečeme postupně všechny lívance. Na talíř si připravíme papírovou utěrku, která nám z lívanců odsaje přebytečný olej. Mezitím si připravíme tvaroh a povidla. Tvaroh rozmícháme s trochou mléka a povidla rozmícháme s trochou vody, aby se na lívance lépe mazala. Na ještě teplé lívance rozetřeme trochu povidel, ozdobíme tvarohem a podáváme.
Další recepty:
Muffiny s kousky čokolády, zda jsou hotové, vyzkoušíme špejlí.
Hraběnčiny řezy s marmeládou potřeme sněhem s cukrem.
Lívance bez kynutí potřeme džemem.
Hraběnčiny řezy s rebarborou dáme péci do trouby.
Sýrový závin z listového těsta podáváme ještě teplé k čaji.
Mrkvové šátečky s povidly sypeme moučkovým cukrem.
Borůvkový koláč bez kynutí upečeme ve vyhřáté troubě.
Mrkvové šátečky pečeme v troubě.
Rýžový nákyp s jablky vložíme do vyhřáté trouby a upečeme.
Omeleta z ovesných vloček s marmeládou.
Americké lívance polijeme skořicovým sirupem.
Hraběnčiny řezy s jablky a bílkovým sněhem.
Extra rychlé lívance ochutíme marmeládou nebo jinou ňaminkou.
Recept na rychlé lívance
Lívance bez kynutí z podmáslí vykouzlí na stole lahodnou chuť.