Recepty > polévky > lišková polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 dl smetany na vaření, 6 dl vody, 400 g lišek, 4 lžíce pažitky, 3 lžíce cibule, bujón, lžíce oleje, 500 g brambor, sůl, pepř, drcený kmín
Recept na přípravu:
Brambory nakrájíme na menší kostky. Houby lišky nakrájíme na kousky. Malé houbičky necháme vcelku. Cibuli nakrájíme na kostičky. Pažitku usekáme najemno. Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme pokrájené lišky, přisolíme, opepříme a dochutíme drceným kmínem. Osmahneme a podlijeme vodou. Dusíme nejméně 20 minut. Brambory zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme kostku slepičího bujonu a ještě několik minut povaříme. Potom kastrol odstavíme, necháme mírně zchladit a brambory s vývarem rozmixujeme. Vmícháme podušené houby, zalijeme smetanou, přidáme usekanou pažitku a opět vše necháme jen krátce přejít varem. Přisolíme a okyselíme.
Další recepty:
Krémová zelňačka posypaná nadrobno nakrájenou petrželkou.
Bažantí polévka do které zavaříme nudličky.
Jemná cibulačka s nadrobno nakrájenou pažitkou.
Houbové kyselo přikyselíme octem.
Koprová polévka s houbami kterou okyselíme octem.
Zelňačka s mrkví je nejlepší druhý den.
Polévka z vepřového kolena a pórku.
Cibulačka se sýrem strouhaným.
Francouzská cibulačka se sýrem zapečená.
Bačovská polévka kterou podáváme s chlebem.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí hub.
Kuřecí kapsa se žampiony osmažená na oleji.
Houbová česnečka s nadrobno nasekanou pažitkou.
Smetanová koprová omáčka
Lišková polévka má své chuťové kouzlo.