Recepty > polévky > květáková polévka se žloutkem
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 středně velký květák, 30g másla, 40g hladké mouky, 2dl mléka, 9dl vody, masox, 1 vaječný žloutek, muškátový květ, petrželka, sůl
Recept na přípravu:
Z másla a mouky usmažte světlou jíšku, zalijte ji vodou, rozšlehejte a vařte čtvrt hodiny. Opláchnutý květák rozdělte na růžičky a namočte do osolené vody, aby eventuelně přítomný hmyz vyplaval. Po chvilce jej opláchněte, pokrájejte na malé kousky, vsypte do polévky a uvařte doměkka. Do polévky nalijte mléko, přidejte sůl, masox, koření, polévku přiveďte do varu, potom sejměte z plotýnky a zjemněte žloutkem rozkvedlaným ve dvou lžících mléka. Posypte rozsekanou petrželkou a podávejte.
Další recepty:
Jemná cibulačka s nadrobno nakrájenou pažitkou.
Houbová kulajda s koprem kterou dochutíme octem.
Francouzská cibulačka se sýrem a kousky bagety.
Bramboračka na másle do které přidáme houby.
Kulajda s koprem a vejci kterou můžeme dochutit cukrem.
Kulajda z kyselých hub a nakrájené uvařené vejce.
Bramboračka na kyselo se zakysanou smetanu.
Krémová česnečka kterou rozmixujeme.
Kedlubnová smetanová omáčka kterou nakonec ochutíme octem.
Hustá květáková polévka zahuštěná polohrubou moukou.
Bramborová česnečka brambory nakrájíme na kostičky...
Kapustová polévka s houbami kterou podáváme s černým chlebem.
Krémová chřestová polévka s kousky vychlazeného másla.
Květáková polévka
Květáková polévka se žloutkem má své chuťové kouzlo.