Recepty > polévky > jelítková polévka s krupkami
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 jelítka, 1 cibule, olej nebo sádlo, 1-2 lžíce hladké mouky, 40-50g krupek, 2-3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránka
Recept na přípravu:
V osolené vodě si uvaříme doměkka krupky.
V hrnci orestujeme na rozpáleném oleji (sádle) nadrobno pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou a umícháme dozlatova cibulovou jíšku. Postupně podléváme studenou vodou a důkladně rozmícháme nebo rozšleháme metličkou. Poté přidáme vytlačená jelítka, lžičku majoránky, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme mletým pepřem a provaříme. Ochutnáme, pokud je potřeba, dochutíme, přidáme uvařené krupky, necháme přejít varem, odstavíme a necháme několik minut rozležet.
Další recepty:
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Hermelín v listovém těstě chutná s bramborovou kaší.
Drožďové knedlíčky do polévky z těsta.
Hermelínová omáčka je ozdobená nakrájenou pažitku.
Bramboračka se sušenými houbami do které šupneme stroužek česneku.
Francouzská cibulačka se sýrem se nakonec zapeče.
Polévka s červenou čočkou ochucená nasekanou bazalku.
Kuřecí vývar s nudlemi dochutíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Kuřecí vývar se zeleninou můžeme podávat s nudlemi.
Hermelínové karbanátky osmažíme v rozpáleném oleji.
Guláš v chlebu naplníme a podáváme.
Vývar z uzených žeber dochutíme drceným česnekem.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky s nasekanou petrželku.
Jelítková polévka
Jelítková polévka s krupkami má své chuťové kouzlo.