Recepty > moučníky a dezerty > jáhlový nákyp
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 litr mléka, 250 g jáhel, 120 g cukru, 3 vejce, sůl, citrónová kůra, 50 g másla, 200 g sušených švestek
Recept na přípravu:
Přebrané, spařené a okapané jáhly uvaříme v přisoleném mléce na kaši. Do prochladlé kaše vmícháme žloutky utřené s polovinou cukru a trochu strouhané citrónové kůry. Nakonec lehce vmícháme bílky, ušlehané s cukrem. Směs vložíme do vymaštěné zapékací mísy a poklademe předem namočenými a uvařenými,sušenými švestkami. Povrch pokropíme máslem a v dobře předehřáté troubě zapékáme půl až tři čtvrtě hodiny. Hotový nákyp, teplý i studený, podáváme sypaný cukrem. Místo švestek můžeme použít jablka, rozinky, broskve atd.
Další recepty:
Škubánky recept na přípravu.
Jáhly s bramborem ihned podáváme.
Trhanec s jablky položíme na talíř.
Rýžový nákyp s jablky upečeme.
Jáhly se švestkami mícháme do směsi.
Jáhly na slano důkladně promícháme.
Koláč se švestkami 30 minut dopečeme.
Moravské kynuté koláče by neměly příliš ztmavnout.
Květákový nákyp zapečeme asi půl hodiny.
Dip do tortilly necháme rozležet.
Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů obalíme v cukru.
Jáhlová kaše na slano je výborná příloha.
Americké lívance polijeme skořicovým sirupem.
Cuketový nákyp recept
Jáhlový nákyp vykouzlí na stole lahodnou chuť.