Recepty > polévky > francouzská cibulačka
Suroviny potřebné pro přípravu:
6 cibulí (4 žluté a 2 červené), 1 litr vývaru, 2 lžíce mouky, 1 lžička cukru, 1 lžíce vinného octa, 2 dl suchého bílého vína, bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list, případně i šlavěj), sůl, mletý pepř, 30 g másla, 1 lžíce olivového oleje, francouzská bageta
Recept na přípravu:
V hrnci rozehřejeme máslo, přilijeme lžíci olivového oleje a zprudka opečeme na proužky nakrájenou cibuli. Plamen ztlumíme na minimum a cibuli pomalu restujeme. Je možné, že cibule dost ztmavne a třeba se ke dnu i trošku přichytí, to vůbec nevadí, čím déle cibuli restujeme, tím je polévka tmavší a výraznější. Po hodině přisypeme cukr a ještě chvilku karamelizujeme, plamen přidáme, cibuli zalijeme částí bílého vína, lžící octa a počkáme, až se všechna tekutina vyvaří, vlijeme zbytek vína a opět počkáme, až se vyvaří. Cibuli zaprášíme moukou a vše spolu dobře opečeme, vznikne jíška. Jíšku zalijeme vařícím vývarem, dobře rozmícháme, přihodíme bylinky. Vše spolu vaříme ještě asi 20 minut. Pokud se nám polévka zdá hustá, zředíme ještě vývarem. Bagetu nakrájíme na plátky, ty posypeme nastrouhaným sýrem. Nalijeme do mističek, bagetku dáme přímo do polévky a zapečeme pod grilem v troubě.
Další recepty:
Hříbky na smetaně jsou jídlo z hub.
Polévka z červené čočky s kari před podáváním přidáme čerstvě nasekaný koriandr.
Cibulačka bez vína s roztaveným sýrem.
Kmínová polévka s vejci a pažitkou.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí.
Krémová bramboračka na níž vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Kuřecí čína s hlívou a rýží.
Smetanová koprová omáčka přikyselíme ji a přisladíme.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Polévka cibulačka se sýrem je ozdoba prostřeného stolu.
Cibulačka z červené cibule kterou podáváme se zapečenými sýrovými toustíky.
Francouzská cibulačka se sýrem kterou ihned podáváme.
Rychlá polévka z červené čočky dochucená oreganem.
Toskánská cibulačka
Francouzská cibulačka přináší na české talíře svoji chuť.