Recepty

Recepty > moučníky a dezerty > dia dort harlekýn

Dia dort harlekýn

Suroviny potřebné pro přípravu:

Těsto: 4 vejce (žloutky a sníh), 240g ovocného cukru (Fruktopur, Fruktóza), 12 lžic teplé vody, 100g oleje, 260g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 2-3 lžíce kakaa
Náplň: 4 šlehačky, 2 ztužovače šlehačky, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce ovocného cukru
50g dia čokolády

Recept na přípravu:

Žloutky a ovocný cukr vyšleháme do pěny, přišleháme vodu a olej a postupně vařečkou zamícháme mouku (smíchanou s kakaem a práškem do pečiva) vymícháme a lehce vmícháme sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy, prostředek trochu roztáhneme do stran a pečeme v předehřáté troubě na 175°C. Když se nám zdá, že vršek je skoro upečený, troubu na chvilinku otevřeme a na několika místech korpus propícháme špejlí, aby se nevyboulil a nepopraskal. Dopečeme, zkusíme špejlí, jestli je těsto upečené a nelepí se, vyklopíme na mřížku a necháme (nejlépe do druhého dne) vychladnout.

Korpus rozřízneme na 3 pláty. Lepší je, když máme dvě zdobičky nebo zdobící sáčky apod. Do jednoho dáme bílou ušlehanou šlehačku, do druhého ušlehanou pařížskou šlehačku. Na spodní korpus střídavě nastříkáme pruhy bílé a pařížské šlehačky. Přiklopíme druhým plátem a naplníme stejným způsobem. Přiklopíme vrchním plátem.

Celý dort potřeme pařížskou šlehačkou a ozdobíme. Postrouháme dia čokoládou a dozdobíme čokoládovými ozdobami.

Náplň: Pařížská šlehačka: den předem si svaříme za stálého míchání 2 šlehačky, kakao a ovocný cukr. Necháme na velmi mírném ohni přejít varem - pozor, aby nám šlehačka nepřetekla, necháme vychladnout a do druhého dne dáme do lednice. Pak ušleháme.

Bílá šlehačka: do zbylých dvou šlehaček vmícháme ztužovače a ušleháme.

Čokoládové ozdoby: je lepší si připravit také den předem, ale nemusíme. Kousek dia čokolády si dáme stranou (na postrouhání dortu stačí 2-3 čtverečky).

Další recepty:
Havana dort ozdobíe mletými lískovými ořechy.
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou posypeme strouhanou čokoládou.
Banánový chlebíček s čokoládovou polevou.
Borůvkový koláč s drobenkou pečeme cca 45 minut.
Domácí zmrzlina bez přístroje přelitá čokoládovou polevou.
Ořechová bábovka s bílkovým sněhem.
Dia kokosky necháme ztuhnout.
Vánoční bochánky prudce vyklopte.
Ovocný koláč s tvarohem pečeme asi 30 minut.
Hraběnčiny řezy s jablky pečeme po dobu 25-30 minut.
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou připravenou z mouky, másla a cukru.
Dia palačinky smažíme.
Těsto na štrůdl necháme v chladnu odpočinou.
Dort Sacher

Recepty
Motto

Dia dort harlekýn vykouzlí v ústech lahodnou chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.