Recepty > polévky > čistá houbovka
Suroviny potřebné pro přípravu:
100 g sušených hub, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, 1 lžíce oleje, sůl, pepř
Recept na přípravu:
Houby opláchneme, zalijeme litrem a půl vody, necháme hodinu bobtnat a pak vaříme půl hodiny. Zeleninu očistíme, cibuli nasekáme a osmažíme. Jednu mrkev, petržel, celer a cibuli přidáme k houbám a vaříme půl hodiny. Vývar přecedíme, houby nakrájíme na nudličky a vrátíme do vývaru, ochutíme solí a pepřem. Zbylou mrkev nakrájíme na velmi drobné kostičky a přidáme do polévky. Vše ještě povaříme pět minut. Před podáváním je dobré ji posypat nasekaným koprem nebo zelenou petrželkou.
Další recepty:
Kuřecí vývar s nudlemi vaříme doměkka.
Hráškový krém z čerstvého hrášku.
Cibulačka z červené cibule kterou podáváme se zapečenými sýrovými toustíky.
Avgolemono je v Řecku také velmi oblíbená.
Rychlá francouzská cibulačka je hotová rychle a chutně.
Fazolačka s uzeným masem a bramborem.
Španělská česnečka do které vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Cuketová omáčka posypaná parmezánem.
Boršč z červené řepy vaříme, dokud zelí i brambory nezměknou.
Hrachovka s kastičkami rohlíku.
Krevetová polévka s bazalkou.
Postní polévka chutná i v době půstu.
Cuketová polévka bez smetany se sýrem na ozdobu.
Houbovka se smetanou
Čistá houbovka má své kouzlo.