Recepty > polévky > cibulačka rozmarýn
Suroviny potřebné pro přípravu:
30 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 6 cibulí (4 žluté a 2 červené), 1 lžička cukru, 2 dl suchého bílého vína, 1 lžíce vinného octa, 2 lžíce mouky, 1 litr vývaru, bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list, případně i šlavěj), sůl, mletý pepř, francouzská bageta
Recept na přípravu:
Na rozehřátém másle a olivovém oleji zprudka osmažíme na proužky nakrájené cibule. Poté ztlumíme plamen na minimum a cibuli pomalu restujeme. Potm přisypeme cukr a ještě chvilku karamelizujeme, plamen přidáme, cibuli zalijeme částí bílého vína, lžící vinného octa a počkáme, až se všechna tekutina vyvaří, přilijeme zbytek vína a opět počkáme, až se vyvaří. Cibuli zaprášíme moukou a vše spolu dobře opečeme, vznikne jíška. Jíšku zalijeme vařícím vývarem, dobře rozmícháme, přihodíme bylinky. Vše spolu vaříme ještě asi 20 minut. Pokud se nám polévka zdá hustá, zředíme ještě vývarem. Bagetu nakrájíme na plátky, ty posypeme nastrouhaným sýrem. Nalijeme do mističek, bagetku dáme přímo do polévky a zapečeme pod grilem v troubě.
Další recepty:
Cibulačka bez vína s roztaveným sýrem.
Kuřecí čína s hlívou a rýží.
Rychlá polévka z červené čočky dochucená oreganem.
Hříbky na smetaně jsou jídlo z hub.
Polévka z červené čočky s kari před podáváním přidáme čerstvě nasekaný koriandr.
Kmínová polévka s vejci a pažitkou.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí.
Krémová bramboračka na níž vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Smetanová koprová omáčka přikyselíme ji a přisladíme.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Polévka cibulačka se sýrem je ozdoba prostřeného stolu.
Cibulačka z červené cibule kterou podáváme se zapečenými sýrovými toustíky.
Francouzská cibulačka se sýrem kterou ihned podáváme.
Toskánská cibulačka
Cibulačka rozmarýn přináší na české talíře svoji chuť.