Recepty > polévky > celerová polévka z řapíkatého celeru
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 řapíky řapíkatého celeru, špetka zázvoru, špetka muškátového květu, 3 menší mrkve, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 3 větší brambory, 1 lžíce oleje, 2 cibule, mletý pepř, petrželová nať, 1 kostka zeleninového bujonu, 3 stroužky česneku, 1 lžička másla, voda, sekaná pažitka
Recept na přípravu:
Česnek a cibuli oloupeme, pokrájíme na drobno, celer a mrkev nasekáme na kostky. Brambory oloupeme a rozkrájíme.
Veškerou zeleninu s výjimkou brambor osmahneme na rozpáleném oleji v hrnci. Přidáme 1,5 litru vody, zeleninový bujon, sůl, zázvor a mletý pepř a 5 minut povaříme. Poté přidáme pokrájené brambory a vaříme asi 20 minut, až jsou brambory a zelenina dostatečně měkké.
V trošce studené vody rozmícháme lžíci hladké mouky, přidáme do polévka a necháme přejít varem. Přidáme muškátový květ, vypneme, přidáme posekanou pažitku a petržel, lžičku másla a zamícháme.
Další recepty:
Hovězí maso na celeru podáváme s bramborovým knedlíkem.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Kuře na celeru podlijeme vodou a dusíme.
Krémová celerová polévka s nivou se podává ozdobená petrželkou.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Polévka s červenou čočkou ochucená nasekanou bazalku.
Babiččina zelňačka chutná s rozšťouchanými brambory.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Zelňačka s uzeným masem do které přidáme nasekaný kopr.
Couračka z kyselého zelí do které přidáme rozpuštěné máslo.
Celerová krémová polévka
Celerová polévka z řapíkatého celeru má své chuťové kouzlo.