Recepty > ruská kuchyně > boršč moskevský
Potřebné suroviny:
200 g hovězího masa, 120 g šunky, 100 g párků nebo klobásy, 400 g kostí, 200 g červené řepy, 3 lžíce másla, 200 g hlávkového zelí, 1 mrkev, 1 cibule, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce světlé jíšky, 4 lžíce kysané smetany, 1 lžíce cukru, 1 lžíce octa, sůl, 1 bobkový list, 3 kuličky pepře
Postup přípravy:
Hovězí maso a kosti vložíme do studené vody a uvaříme do změknutí. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na nudličky, dáme na polovinu dávky másla, podlijeme troškou vývaru, přidáme rajčatový protlak a ocet (pro zachování barvy červené řepy) a zakryté dusíme napřed na prudkém a později na mírném ohni do měkka. Potom nakrájíme mrkev na nudličky, cibuli na plátky a zpěníme na zbytku másla. Zalijeme troškou vývaru a krátce podusíme. Po malé chvíli dolijeme vývar, přidáme bobkový list, pepř, sůl, cukr a přivedeme do varu. Přidáme na nudličky nakrájené zelí, zahustíme světlou jíškou a vaříme asi 20 minut. Před dokončením vložíme na větší kousky nakrájené vařené maso, na plátky nakrájenou šunku a párky a připravenou dušenou řepu. Smetanu podáváme zvlášť a každý si ji přidává sám.
Další recepty:
Pirožky plněné masem mletým.
Polévka šči podáváme k ní omáčník s mírně kyselou smetanou.
Zelňačka s fazolemi do níž přilijeme šlehačku.
Polévka soljanka na závěr dochucená.
Ruská slepičí polévka do talíře vložíme lžíci kyselé smetany a plátek citronu.
Pravá řecká musaka kterou osolíme podle chuti.
Ruský boršč chutná se lžicí zakysané smetany.
Gulášová polévka z mletého masa kterou necháme důkladně provařit.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Ruský boršč bez masa do kterého vmícháme ocet a cukr.
Fazolačka s klobásou dochucená prolisovaným česnekem a octem.
Polévka ze zelených fazolek zahuštěná jíškou.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Ruský boršč s mletým masem
Moskevský boršč je tradiční jídlo ruské kuchyně.