Recepty > polévky > babiččina zelňačka z kysaného zelí
Suroviny potřebné pro přípravu:
500g kysaného zelí, 1 velká cibule, 300g uzeného masa, 200g klobásy, olej nebo sádlo, 4 lžíce hladké mouky, 4-5 brambor, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžíce gulášového koření, 2 lžíce grilovacího koření, mletý pepř, sůl
Recept na přípravu:
Uzené maso uvaříme v Papinově tlakovém hrnci doměkka. Vývar si schováme.
Na kostičky nakrájené brambory uvaříme doměkka v osolené vodě.
Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, orestujeme a přidáme překrájené zelí, všechno koření, opepříme, promícháme, podlijeme vývarem z vaření uzeného masa a vaříme skoro doměkka. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, přivedeme k varu, přidáme nakrájené maso a uvařené brambory, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.
Další recepty:
Krémová kapustová polévka ozdobená snítkou čerstvé petrželky.
Zelňačka s klobásou a smetanou ke které přidáme kostičky brambor.
Zeleninová polévka s krupičkou je ozdobená pokrájenou petrželkou.
Česnečka s bramborem nakrájeným na kostičky.
Zelňačka s klobásou a kysanou smetanu na zjemnění.
Bramboračka se sušenými houbami do které přidáme stroužek česneku.
Fazolačka se smetanou kterou můžeme mírně okyselit octem.
Fazolačka s uzeným masem je posypaná pokrájenou pažitkou.
Couračka z kyselého zelí do které přidáme rozpuštěné máslo.
Houbová omáčka od babičky kterou můžeme vylepšit žloutkem.
Kmínová polévka s noky do které přidáme čerstvé máslo.
Babiččina zelňačka chutná s rozšťouchanými brambory.
Koprová omáčka od babičky kterou podáváme s kouskem vařeného hovězího masa.
Lívance od babičky
Babiččina zelňačka z kysaného zelí má své chuťové kouzlo.